در گذشته معادن بعد از اتمام عمر مفيدشان متروکه ميشدند اما امروز و بر اساس تبصره پنج ماده ۱۴ قانون اصلاح ديگر هيچ معدني بلااستفاده رها نشده و بايد ببينيم سرنوشت آنها چه ميشود؟
به گزارش
هفت چشمه، آرزو بنيهاشم رئيس اداره حفاظت و حمايت منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري در گفتوگو با
جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: منابعي که ظرفيت لازم را براي برداشت دارند، توسط منابع طبيعي و آبخيزداري در اختيار سازمان صنعت، معدن و تجارت قرار ميگيرند و از سوي اين سازمان به بهرهبرداران تحويل ميشوند.
وي با اشاره به اينکه برداشت از معادن زمان و دوره مشخصي دارد، افزود: طبق دستورالعمل، بازسازي و احياي عرصههاي منابع طبيعي متاثر از فعاليتهاي معدني، معادني که عمرشان پايان يافته يا متروکه شدهاند مجددا با هماهنگي سازمان صنعت، معدن و تجارت و منوط به عدم بهرهبرداري معدني، در اختيار منابع طبيعي و آبخيزداري قرار و کار اصلاح و احيا بر روي آن صورت ميگيرد، همچنين درخصوص معادن قبلي نيز درصورت درخواست متقاضيان براي سينهکار جديد، ميبايست سينهکار قبلي که ذخيره آن اتمام يافته، جهت بازسازي در اختيار منابع طبيعي قرار گيرد.
بنيهاشمي با تاکيد بر اينکه براي معادن جديد با هماهنگيهايي که صورت گرفته علاوهبر طرح بهرهبرداري، طرح بازسازي نيز بايد مصوب شود يادآور شد: طبق اين طرح ديگر عرصهاي تخريبشده، رها نميشود و بعد از پايان بهرهبرداري جهت بازسازي آن برنامهريزي ميشود.
رئيس اداره حفاظت و حمايت منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري خاطرنشان کرد: احياء عرصهها يا توسط خود منابع طبيعي و آبخيزداري صورت ميگيرد و يا اينکه با مشارکت بهرهبرداران خواهد بود و درصورتيکه معدنکاري در حين عمليات بهرهبرداري اقداماتي را در جهت تخريب کمتر منابع طبيعي و حفظ آن انجام و يا طرح احيا و بازسازي معدن را انجام دهد، ميتواند پس از تاييد منابع طبيعي از مزاياي تبصره پنج ماده ۱۴ قانون اصلاح معادن که معافيت از پرداخت حداکثر تا بيست درصد حقوقات دولتي ميباشد استفاده نمايد.
وي اضافه کرد: معادن متروکه باتوجه به پتانسيل منطقه، اهداف و برنامههاي مشخص شده در طرح بازسازي براي جنگلکاري، مرتعداري، اجراي طرحهاي آبخيزداري، ايجاد مناطق گردشگري (اکوتوريسم و ژئوتوريسم)، ايجاد موزهها و... مورد استفاده قرار ميگيرد.
بنيهاشمي يادآور شد: در چهارمحال و بختياري باتوجه به ظرفيت استان، معادن براي طرحهايي چون جنگلکاري و اجراي طرحهاي آبخيزداري مورد استفاده قرار ميگيرند و در شهرستانهاي لردگان، بن و سامان در سطحي معادل ۱۵ هکتار عمليات احيا صورت گرفته است.
رئيس اداره حفاظت و حمايت منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري ادامه داد: فعاليتهاي آبخيزداري در اين معادن بيشتر در جهت کاهش فرسايش خاک و افزايش نفوذ آب به داخل زمين صورت ميگيرد.
وي يادآور شد: باتوجه به موقعيت معدن عرصه مورد بازسازي ميتواند با رعايت ضوابط و معيارهاي قانوني و فني درقالب ماده سه قانون حفاظت و بهرهبرداري به متقاضيان واجد شرايط اختصاص يابد و براي معادن جديد بهرهبرداران از همان ابتدا با رعايت شرايط برداشت و مديريت باطلهها بهگونهاي عمل مينمايند که حداقل خسارت، به عرصههاي منابع طبيعي وارد شود.
بنيهاشم تاکيد کرد: بايد توجه داشت که هدف اصلي بازسازي بازگرداندن عرصه آسيبديده به حالت اوليه و با توجه به زيستبوم اصلي منطقه ميباشد، به همين منظور از محل اعتبارات ماده ۱۷ قانون اصلاح معادن اعتبار ويژهاي براي نظارت بر چگونگي اکتشاف و بهرهبرداري از معادن و همچنين احيا و بازسازي آن اختصاص يافته است.
انتهاي پيام/1026ج